ИСТРАЖИВАЧКА ШКОЛА ГЕОГРАФИЈЕ

Географско истраживачко друштво (ГИД) је основано 23. 08. 1994. године у планинарском дому на планини Рајац, приликом мултидисциплинарних истраживања Рајца. Оснивачкој скупштини је присуствовало 35 истраживача. ГИД је имао око 150 чланова груписаних у три истраживачке групе.

Од средњошколаца, чија су се интересовања углавном разликовала, организован је „јак“ истрживачки тим, прво на пољу физичке географије, а затим и друштвене географије, картографије, географских информационих система, екологије. У року од три године наши чланови, тада полазници семинара географије у ИСП, су освојили 2 „Октобарске награде“, 1 награду „Никола Тесла“, 1 награду Српског географског друштва и 5 златних медаља на такмицењима „Науку младима“. 

ГИД представља производ дугогодишњег заједничког рада у Петници и свако од наших чланова, који су прошли кроз Истраживачку станицу Петница, је свестан колику је улогу она одиграла за нас.

Успешном раду Географског истраживачког друштва значајно су допринели стручни сарадници који су са њима ишли на истраживачке акције и заједно организовали програме. Међу њима били су: др Милан Радовановић, др Владан Дуцић, др Предраг Ђуровић, др Срђан Белиј, др Живорад Мартиновић…

Географско истраживачко друштво је престало са радом 2000. године. Резултати његовог рада могу бити инспирација за младе генерације.

ПРВИ БРОЈ ЧАСОПИСА ЗА ГЕОГРАФИЈУ

ПРОГРАМ ЗА ОБРАДУ ХИДРОЛОШКИХ ПОДАТАКА

ПРОГРАМ ЗА СТАТИСТИКУ

ИСТРАЖИВАЧКА ШКОЛА ГЕОГРАФИЈЕ 

 © 2022-2023 Сва права задржана.